Stroomkring
week 25

Het verraste me dat het elektriciteitsnet blijkbaar nog altijd zo is opgezet dat storingen niet heel makkelijk te vinden zijn. Weinig had me simpeler geleken dan de controle toe te voegen die nu pas, bij wijze van experiment, wordt ingevoerd. Een PLC‘tje of een meetchipje hier en daar kost toch helemaal niets, vergeleken met alle graafwerk dat nodig is voor de aanleg van een stroomnet?
Maar ik besef wel meer niet te weten over onze stroomvoorziening.
Zo is een vraag of het tal storingen almaar toeneemt, sinds de elektriciteitsvoorziening geprivatiseerd is, of dat elke stroomstoring ergens inmiddels automatisch het landelijke nieuws haalt.
Ik vermoed weliswaar dat er meer problemen zijn. Maar dat kan ook komen omdat problemen met de stroom ingrijpender zijn dan ooit; waardoor mensen er harder over klagen.
Sowieso is raar aan stroom dat die altijd pas op het moment zelf wordt opgewekt, en vervolgens niet ergens bewaard kan worden — ander dan bij gas, of olie als bron van energie.
Ondertussen willen politici en energieleveranciers dat iedereen overstapt op slimme meters. Want door elektriciteitsmeters die van een afstandje uit te lezen zijn, kunnen de stroomcentrales efficiënter gaan werken; en nauwkeuriger produceren wat op dat moment gevraagd wordt; in plaats van een ruime marge te moeten nemen.
Aan die slimme meters kleven alleen wel vele privacy-bezwaren, waarover nog niets geregeld is. [pdf]
En ik vraag me nu af of die proef met dat stroomnet in Rotterdam niet slechts gebaseerd is op het installeren van slimme meters. Dat de sensoren in het net, waarover de media spraken, niet gewoon bij de klanten van het elektriciteitsbedrijf thuis in de kast komen te hangen.
[x]#10175 fan zondag 24 juni 2012 @ 11:16:27