Op zoek naar de puurste chocolade | 01

Toen ik begin dit jaar als voornemen had om gezonder te gaan eten, vond ik dat daar ook iets ter compensatie tegenover moest staan. Ik mocht van mijzelf op zoek gaan naar de allerlekkerste chocolade, voor bij de koffie.
Dit kwam mede door een fascinerend verhaal, dat al speelde voor de Kerst, in de VS. Daar onderzocht een journalist van DallasFood.org of de lokaal vervaardigde Noka chocolade werkelijk de beste ter wereld is. In elk geval kost het spul verreweg het meest; op z’n voordeligst $ 309 voor een pondje, tot nog vele malen meer. [Ook vanwege de erin meeverpakte emotie, aldus de fabrikant].
In de loop van dat Amerikaanse onderzoek kwamen zulke aardige details over chocola naar voren, en het werk van chocolatiers, dat ik me haast schaamde er zo weinig kennis van te hebben. De Extra pure Delicata repen van de lokale Albert Heijn brachten mij namelijk al genoeg smaakgenot, zo dacht ik. Melkchocolade of bonbons is me te zoet.
Hoe sympathiek dat initiatief van Teun van der Keuken ook is om slaafvrije chocolade te willen; er zit te veel melk in de repen die hij nu verkoopt. Dat alleen al maakt ze voor mij vrijwel oneetbaar.
Grappig is wel dat op het moment dat ik besloot mijn expertise over chocolade uit te breiden, de buurtsuper ineens heel aanvaardbare Extra pure chocolade in het assortiment opnam.
Dat lijkt haast een teken. Interesses verschuiven, de markt roert zich. Er komt meer vraag, en dus hopelijk meer aanbod.
