Op zoek naar de puurste chocolade | 09

Melkchocolade vind ik doorgaans oneetbaar door het hoge suikergehalte van het spul. Chocolade moet niet alleen maar zoet zijn. Melkchocolade is waarschijnlijk ook alleen uitgevonden om kinderen stil te houden, door hun gebitjes dicht te kleven.

Maar goed, het heeft weinig zin om te bekritiseren wat ik normaal toch niet eet. Laat me voor de verandering eens stilstaan bij de smerigste chocolade die ik dit jaar wel heb geproefd.

Vrijwel het hele jaar stonden de pure repen van het merk Côte d’Or hoog op mijn haatlijst, alleen al omdat deze chocolade smaakt of de kartonnen verpakking er nog omheenzit.

Toch brachten de laatste weken van 2007 nog een ommekeer. Ik heb pas nu de allervieste chocolade geproefd. De firma Gross doet ditmaal zijn reputatie op de Angelsaksische markt wel eer aan. Al geef ik toe, misschien lag mijn walging niet eens aan de chocolade op zich, maar was het de toevoeging die helemaal verkeerd viel.

Nu kan zelfs de beste chocolade niet zonder toevoegingen. Suiker is hierboven al genoemd. Maar zelfs een hoog overdreven suikergehalte maakt chocolade nog niet werkelijk vies, hoogstens veel te zoet.

Vanille zit ook overal in. Zelfs onmogelijk dure merken als Valrhona of Scharffen Berger voegen altijd iets aan vanille toe. Waarbij zij zich er dan natuurlijk wel op beroepen unieke zongedroogde vanillestokjes te gebruiken, die vanzelfsprekend alleen geoogst zijn door nubiele maagden; na een voorgeschreven reinigingsritueel van een week.

J.D. Gross stopte voor de verandering eens 8% aan frambozenpuree in de mix. En het was bij iedere hap of ik chocolade te proeven kreeg die al veertig jaar in de handtas was meegedragen van een zich veel te zwaar parfumerende oude tante.


[x]#3242 fan vrijdag 14 december 2007 @ 18:42:44

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

  • Citaat van de dag | 100510/2009
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 1311/2008
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 1204/2008
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 1102/2008
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 1002/2008
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 0811/2007
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 0706/2007
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 0606/2007
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 0504/2007
  • Op zoek naar de puurste chocolade | 0404/2007

  • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

    2 kommentaren

    Cockie  op 15 december 2007 @ 08:25:24

    “Wat ben jij een grote jongen geworden! Kijk eens wat ik voor je heb…” :-)

    Martijn  op 16 december 2007 @ 19:54:21

    Ik was laatst in Groningen, daar hadden ze in Het Hanzehuis (ik geloof dat het zo heet, in ieder geval naast de Der-Aakerk) diverse soorten pure chocolade van het merk Dolfin. Wie weet eens aardig voor de test: http://www.dolfin.be/nl/product_select.php?pm=4