Spanninga | 2
Te fietsen | week 45

De Fietsersbond testte lampen. En hoera, de koplamp waarvan ik zo blij was dat die weer in productie is, scoorde ‘Beste deal’. Bij de dynamolampen tenminste
Het achterlicht dat Spanninga maakt met de gekochte Philips-technologie is zelfs ‘Beste getest’.
Wonderlijk genoeg scoort hetzelfde achterlicht op batterijen minder goed. Dat komt dan omdat er slechts AAA-batterijen in passen; daar waar de slechts éen slag grotere penlights al gauw meer dan de dubbele tijd aan stroom zullen leveren.
En ik wist dat niet, van die AAA-batterijen. Mogelijk omdat ik indertijd het oermodel van Philips nooit heel goed bestudeerd heb. Die achterlichten waren tegen de vijftig euro, en zeker niet vijf keer beter dan wat er zo voor een tientje in de handel was.
Ook kende ik het voornaamste bezwaar van batterijverlichting al heel lang: als het koud wordt neemt de stroomopbrengst nogal snel af.
Vorig jaar heb ik eens op éen koude dag een nieuw setje AAA-batterijen bijna leeggereden. Daar was amper honderdzestig kilometer voor nodig; zonder dat het achterlicht daarbij de hele tijd aan stond.
Achterlichten op oplaadbare accu’s houden er doorgaans trouwens nog eerder mee op.
Dus is het eenvoudiger om op een fiets die het hele jaar in gebruik is voor- én achterlicht met een dynamo aan te drijven. Zoals lang ook de gewoonte was. Tegenwoordig schijnt het fietsenfabrikanten evenwel te veel moeite te zijn om ook even een stroomdraadje naar achteren te trekken.
En ik geef toe, het is een gedoe om een stroomdraad door een frame te trekken, van balhoofd tot achterpat. Dat vergt al gauw dat ook het crankstel er af moet, en de trapas los.
Maar het kan ook buitenom naar achteren.
[x]#13430 fan dinsdag 7 november 2017 @ 13:46:58