Discriminatie
week 16

Maakt het uit wie een boek schrijft, om mij dat boek ook te laten lezen?
Ik kan wel menen van niet. Of dat de inhoud altijd ver voorop staat. Feit blijft dat ik heel wat meer mannelijke schrijvers lees dan vrouwen.
Het gaat me alleen te ver om deze keuze gelijk te stellen aan discriminatie — zoals regelmatig gebeurt. Evenmin heb ik zin om hier nu een heel rijtje boeken van vrouwelijke schrijvers op te noemen die ik waardeer. Omdat ik niet het idee heb me ergens voor te moeten verdedigen.
Boeklog toont trouwens vrij onbarmhartig mijn leespatronen, voor wie deze bestuderen wil.
Als ik al een algemeen verschil moet noemen, ontstaat dat volgens mij door de wet van de grote getallen. Er zijn veel meer mannelijke genieën dan vrouwelijke, net als dat er aanzienlijk meer mannelijke debielen zijn. De standaarddeviatie tussen de sexen verschilt.
En ik heb de neiging om ‘elitaire boeken’ te willen lezen. Boeken waaraan de maker vaak lang gewerkt heeft, omdat deze iets nieuws of heel specialistisch vertellen wilde. Dikwijls ten koste van veel.
Een bekende rekensom is dan dat vrijwel alle schrijvers tegen een uurloon werken dat zelfs een schoonmaker of een hamburgerbakker al in een paar minuten verdient. Ik acht de meeste vrouwen te verstandig om dit niet ook te zien. Extreme en daarmee voor mij interessante boeken zullen vaker door mannen zijn geschreven.
Ook werken er overal meer mannen, dus zullen er meer mannen vanuit hun beroep boeken publiceren.
Merkwaardig in die discussie over de achterstelling van vrouwen in het literaire prijzencircuit is bovendien dat er elders in de boekenbranche helemaal geen achterstelling bestaat. Naast bekende bestsellerauteurs zoals Saskia Noort en Heleen van Royen worden vele van de best verkochte boeken in Nederland voor vrouwen geschreven door andere vrouwen. De maaksters van streekromans namelijk. Die doorgaans overal worden doodgezwegen.
En dat is pas discriminatie.
[x]#10996 fan zondag 28 april 2013 @ 21:34:21