Diary | 1965-1966-1967-1968-1969
Witold Gombrowicz

De aantekeningen die apart in het Dagboek Parijs – Berlijn werden opgenomen, lopen in het integrale dagboek door tot in het jaar 1965. En vervolgens zijn er in mijn editie nog 75 bladzijden over. Voor de rest van 1965, en voor de jaren 1966 tot en met 1969.
Waarom precies Gombrowicz in die jaren minder schreef dan voorheen, is me niet helemaal duidelijk.
De vraag is ook niet heel belangrijk.
Gombrowicz besloot in Frankrijk te blijven wonen — de lezer krijgt zelfs even mee dat hij een huis aanschaft — en tekenend voor deze periode lijken me vooral de terloopse aanduidingen van zijn verslechterende gezondheid.
Het dagboek besluit met een reactie op de Russische inval in Tsjecho-Slowakije — al is dat eerder een reactie op hoe anderen reageerden.
En nog altijd was het geen straf om Gombrowicz’ aantekeningen te lezen. Alleen ontbrak inmiddels de opwinding die het dagboek in de eerste jaren wel kon brengen.
De enige aantekening die ik maakte, en vervolgens over nadacht, ging over Gombrowicz’ wet uit 1966.
The smarter. The dumber.
Deze wet is namelijk ook uit de psychologie bekend. Maar dateert dan van veel later, en is dan net anders. Dan Ariely heeft daar aardig over geschreven. Hoe intelligenter iemand is, hoe meer hij — want meestal hebben mannen dit enorme zelfvertrouwen — denkt altijd op zijn eigen oordeel te kunnen varen.
Weinig mensen zijn makkelijker op te lichten dan hoogopgeleiden. Die zijn niet wantrouwig genoeg.
Meer.
Het boeklogje over Gombrowicz’ Diary volgt ergens volgende week.
[ lees al mijn gedachten over Gombrowicz’ dagboeken hier ]
[x]#10478 fan zaterdag 10 november 2012 @ 10:44:26
Achille van den Branden op 10 november 2012 @ 11:52:27
Ergens is het jammer dat elke week vooral de personalia van Gombrowicz werden belicht. Zo droog. Terwijl hij over zoveel twintigste-eeuwse kwesties diep en zeer persoonlijk heeft nagedacht. Het gevecht van het individu tegen het collectief vond ik een prachtig spektakel, met veel conclusies die onverminderd standhouden. Gesteld dat Paul Beers een en ander goed heeft weergegeven: sublieme schrijver, ondanks die herhalingen.
Céline laat ik even passeren. De Voyage las ik al. In herlezen even geen zin. Staat Rebecca West nog op de shortlist? Dan haal ik haar reisverhalen in huis.