Te fietsen | week 05
meten ii

Eén opmerking viel me op in wat verschillende randonneurs schreven over hun monstertochten.
Zij moeten altijd enorme afstanden afleggen, en rijden daarom ook ’s nachts door. In sommige evenementen is het hen daarom zelfs verboden om triatlonsturen te monteren — die zijn te comfortabel, en maken dat mensen in slaap kunnen vallen onderweg; liggend op hun stuur.
Ik fiets zomer zowel als winter, en maak dus vele weken mee dat de duisternis twee keer langer duurt dan er daglicht is. [Gelukkig maar dat de daglengte inmiddels weer boven de negen uur kwam].
Dit maakte me nieuwsgierig wat zij te melden zouden hebben over hun ervaringen in het donker. Als de wereld zo veel kleiner lijkt; want soms niet verder gaat dan de koplamp reikt.
En de meesten van hen constateerden wel minder hard te fietsen in het donker dan overdag. Alleen vroeg niemand zich af waarom dit zo is. Terwijl mij dit probleem nu al voor de tweede winter plaagt op rij.
Ik fiets doorgaans op gevoel, heb zelden haast, en ben nergens voor in training. Dus zou het niet uit horen te maken dat ik in het donker langzamer rijd dan in daglicht.
En toch staat het idee mij tegen dat het zicht zo veel invloed heeft — dat snelheid zo mentaal bepaald is en niet alleen om fysieke mogelijkheden gaat.
Goed, overdag is het ook niet altijd makkelijk om mijn rijsnelheid in te schatten.
Op een smalle weg, zoals een fietspad door de bossen, glijdt de omgeving heel snel langs mij heen. Dan lijk ik harder te fietsen dan ik doe.
Omgekeerd bestaan er ook polderwegen met een enorme wijdsheid, en zulke brede bermen, dat fietsen daar voelt als het krabbelen in de oneindigheid. Op zulke wegen schiet een rit niet op; waarschijnlijk omdat er niets aan te beleven is. Ook dat heeft grote invloed.
Maar misschien corrigeer ik overdag wel telkens onbewust door naar mijn snelheidsmeter te kijken. En mist dat houvast in het donker te veel.
[x]#10743 fan maandag 4 februari 2013 @ 10:25:46
Gerbie op 5 februari 2013 @ 22:03:08
En is het in de auto niet juist andersom, dat je juist harder gaat rijden. Diverse oorzaken zijn te bedenken: minder afleiding, minder verkeer, betere concentratie.
Waar zou het verschil tussen fiets en auto uit voorkomen?