16. Meten wordt weten

Boeklog bevat ook informatie die de bezoeker niet krijgt te zien. Omdat niemand daar wat mee nodig heeft, behalve ik. Hoewel ik soms wel degelijk in de boeklogjes meld of ik een boek gekocht heb, of geleend. En meestal wordt ook wel verteld of het om een tweede lezing gaat of dat ik een boek voor het eerst onder ogen kreeg.
Maar mij gaat het bij deze data meestal slechts om de trends. Meten is weliswaar weten. Maar al te nauwkeurig weten, is een beetje onzinnig. De grote trends kunnen zien, volstaat wel.
Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik sinds de start van boeklog minder herlees dan voorheen. En dat komt waarschijnlijk toch omdat dit weblog me oplegt om niet steeds over hetzelfde te schrijven.
Waar ik niet eerder bij stil had gestaan, is dat e-boeklezers automatisch statistieken aanmaken. Die kunnen zelfs bijhouden hoe lang u over een pagina doet. Of bij welke hoofdstuk de meeste lezers afhaken. Hoeveel uur iemand in de week besteedt aan lezen.
Waarom zou iemand dat in hemelsnaam willen weten?
Ik denk dat dit de vraag niet is. Ook weblogs kunnen de tijd bijhouden die een bezoeker uittrekt voor een visite. En alle weblogs labelen hun bezoek, door ze een cookie te geven. Bedrijven genoeg die vervolgens zulke informatie willen hebben. En opslaan.
[x]#8087 fan woensdag 22 december 2010 @ 10:40:10
Achille van den Branden op 22 december 2010 @ 17:14:23
Onder het stukje over Sido Martens op Boeklog wordt er mooi verwezen naar andere boeken over lopen. Gebeurt dat manueel, of worden die verwijzingen ook aangestuurd door een -voor de lezers onzichtbare- categorie?