Lagaffe | 2

De ‘originele plaat van de week’ blijft me fascineren. Helemaal omdat tegenwoordig alles met computers gebeurt, en strips zoals Guust Flater nu anders geproduceerd worden.

Ik begrijp ook niet helemaal wat het proces indertijd in hield. Ik neem aan dat Franquin een inkttekening maakte, en ook zelf zijn teksten inkte. Maar het kan al goed zijn dat iemand anders de lettertjes deed.

In elk geval zijn de hulplijntjes voor de tekst in potlood nog zichtbaar.

Op die inkttekening is een calque gelegd, die met plakband werd bevestigd. Bij andere ‘originele platen’ is te zijn dat ook weleens nietjes werden gebruikt.

En ik neem dan maar aan dat Franquin zelf in kleurpotlood de kleursuggesties heeft gedaan. Maar ook dat kan iemand anders hebben gedaan.

Wel is zeker dat de strip later ingekleurd werd met ecoline. Alleen meen ik te weten dat dit gebeurde op papier waar de originele inkttekening in blauw was afgebeeld. Over dit ingekleurde vel werd dan een transparant gelegd van de originele inktplaat, zodat het zwart goed uitkwam.

Van dat geheel werd dan weer een foto gemaakt, om op papier te reproduceren. Want, uiteindelijk deed alleen dat er toe; dat er iets op papier kon worden gedrukt.

Vandaar dat zo veel originele platen weggegooid zijn. Daarvan werd de waarde niet gezien.

Nu ja, tegenwoordig zijn er niet eens originelen meer.
 

Maar al dat werk ook…

Boeklog over Guust Flater


[x]#7498 fan zondag 30 mei 2010 @ 22:34:40