Manhattan Transfer
John Dos Passos


Het boek dat me de komende weken 2013 in moet leiden, is de roman Manhattan Transfer van de Amerikaanse schrijver John Dos Passos, uit 1925.
Voornaamste reden voor deze keuze is dat het al decennia ongelezen in de kast staat. Naast nog drie andere boeken van Dos Passos overigens: de U.S.A. trilogy. Eigenlijk moest die boekenreeks misschien eerder nog. De trilogie heet het ware meesterwerk te zijn van de schrijver. Maar drie romans in éen keer zijn wel een hoop bladzijden als de schrijver me slecht ligt. Eerder ben ik al eens in het eerste deel blijven steken.
Dus dient Manhattan Transfer als verkenning of het ooit nog tot die andere boeken komt.
Veel weet ik verder niet over de roman. Dos Passos schreef een veelgekleurde college van het leven in een grootstad, heet het. Daarbij experimenteerde hij met de vorm; bijvoorbeeld door passages in een ‘stream of consciousness te schrijven’. Manhattan Transfer [1925] moet in die zin in éen adem genoemd worden met die andere grotestadsromans uit deze periode, zoals Ulysses [1922] of Berlin Alexanderplatz [1927].
Ook in de filmkunst was het gewoel van het stadsleven ineens een thema. Bijvoorbeeld in de klassieker Berlin: Die Simfonie der Großstadt van Walter Ruttmann uit 1927, waarin heel wat nieuwe accenten in de beeldtaal werden vastgelegd die voor geoefende kijkers van nu volkomen vanzelf spreken. [Deze film staat zonder geluid online. Draai er uw eigen muziek bij].
Ik hoop wel dat door de abstractie van het woord Manhattan Transfer beter houdbaar is gebleven voor een hedendaagse consument dan Ruttmann’s door zo veel modes achterhaalde grootstadssymfonie. Maar dat zal al gauw. Beeld lijkt vlug bejaard.
[ leest al mijn gedachten over Manhattan Transfer hier ]