Manhattan Transfer | 2nd Section
John Dos Passos

Een schrijver hoeft zijn lezers niet te vertellen waar of wanneer een verhaal zich afspeelt. Dat hoort nu eenmaal tot de vrijheden die het schrijven van fictie biedt.
En toch. Als een auteur niets meldt over het tijdvak blijk ik er automatisch vanuit te gaan zo’n boek zich min of meer in de tijd afspeelt dat het geschreven werd.
Bij een roman uit 1925 betekent dit dus midden jaren twintig van de twintigste eeuw.
Maar Manhattan Transfer speelt zich tien jaar eerder af; aan de vooravond van de Grote oorlog in Europa. Het feit komt terloops even er sprake als er nieuws over oorlogsdreiging is. Alleen doet de dreiging er niet vreselijk toe zolang die geen effect heeft op de portefeuilles van de speculanten die de actualiteit bespreken.
Je kleine teen stoten is een ramp, een oorlog ver weg statistiek.
En ik was merkwaardig geschokt door deze ontdekking. Omdat voor mij, van een afstand, de tijd voor de Eerste Wereldoorlog een heel ander karakter heeft dan de jaren twintig van de twintigste eeuw. Terwijl dit natuurlijk grotendeels onzin is.
Toch betrapte ik mijzelf erop de decors die Dos Passos schetste op een bepaalde manier te hebben ingevuld.
Want, dit is een filmisch boek, vol losse scènes — waarvan ik hoop dat die in het derde deel allemaal netjes afgerond worden.
En als film waren alle losse verhaallijnen waarschijnlijk ook makkelijker te volgen geweest. De mannelijke personages vooral hebben inwisselbare namen. Ik heb uit nood maar een lijstje gemaakt van wie ook weer wie was.
[ leest al mijn gedachten over Manhattan Transfer hier ]
[x]#10592 fan zaterdag 22 december 2012 @ 12:00:00