Bij de 100ste geboortedag van Elias Canetti

Man müßte das System seiner Widerspruche finden, indem man ruhig wird. Wenn man die Gitterstäbe sähe, hätte man den Himmel dazwischen gewonnen.

Elias Canetti, Die Provinz des Menschen, 98.

Als iets mooi gezegd is — of misschien beter: wanneer een uitspraak in mij na blijft klinken — dan kan dat mijn denken voor een hele dag verlammen. En dan niet om het idee: dat ligt ver buiten mijn capaciteiten om te verzinnen. Maar veeleer om de alles platslaande helderheid die sommige uitspraken hebben. Uitspraken kunnen als een zon zijn recht van boven: alles beschijnend, geen schaduw twijfel latend. Daardoor zal het even duren voor ik weer flarden mist op kan roepen, die absolute helderheid weet te dimmen; tot schemering weer wat schaduwen zichtbaar maakt.

Canetti heeft veel van zulke verpletterende zinnen bedacht.

Al blijft het rare van die uitspraken dat ik uit zijn Duitse boeken — de oorspronkelijke taal waarin hij schreef — andere dingen oppik dan uit de Nederlandse vertaling. Bijna alsof het nooit om éen boek gaat, maar er onder dezelfde titel twee verschillende werken zijn uitgebracht.

Voor de boeken van Canetti gold ook dat ze jaren met mij leken te groeien — omdat ik iedere keer bij herlezen nieuwe inzichten ontdekte. Mijn bijbeltjes zouden het kunnen zijn; als ik door die boeken niet nog verder gesterkt werd in mijn twijfels.

Want, het is anders. Zeur verder niet.

Maar, het is op het moment even over tussen mij en Elias Canetti. Voornaamste reden daarvoor: zijn postuum verschenen autobiografische boek Party im Blitz, waarin onder meer staat hoe vreselijk het voor hem was om met Iris Murdoch te neuken.

Manche Sätze geben ihr Gift erst nach Jahren her.

Elias Canetti, Die Provinz des Menschen, 25.

En, hoe nuttig en vormend het ook is om Masse und Macht te lezen, het lijkt me vooral een boek dat iemand op jonge leeftijd onder ogen moet krijgen. Dan maakt de stelligheid van Canetti indruk, dan nog kunnen zijn heldere zinnen schril door iemands onverschilligheid heensnerpen.

Maar mij stoort die enorme stelligheid inmiddels wat. Die bewijzen uit het ongerijmde. Canetti is altijd beknopt, maar schrijft dan toch zo dat hij toch altijd overdrijft.

Toch, sinds ik Elias Canetti en Norbert Elias heb gelezen over het onderwerp macht, werd me ook ineens pijnlijk duidelijk hoe laf de doorsnee historicus schrijft. En hoe plat diens gedachten zijn.

Merkwaardig, dat macht en angst voor macht zo’n allesbepalende rol heeft in ieders leven, maar dat de wetenschap zich altijd ver van de bijbehorende verschijnselen houdt; wel vast wil leggen wat de gevolgen zijn, maar zich te zelden tegen de oorzaken aanmoeit.

Es ist schwer, andere zu durchschauen und selber intakt zu bleiben.

Elias Canetti, Die Fleigenpein, 44.

Canetti is een held voor mij. Alleen nu dan even niet. Maar, hij gaf me een motto mee toen ik voor de tweede keer ging studeren. Een motto dat als een waarschuwing te lezen is tegen alle studiepuntengedoe, maar me ook uitdaagde breed rond te kijken.

Hij voorspelde er trouwens ook goed het willoze pretsurfen op de internetten mee, lijkt me.

Das Lernen muß ein Abenteuer bleiben, sonst ist es totgeboren.

Was du im Augenblick lernst, soll von zufälligen Begegnungen abhängig sein und es solll sich so, von Begegnung zu Begegnung, wieder fortsetzen, ein Lernen in Verwandlungen, ein Lernen in Lust.

Elias Canetti


Algemeen Dagblad, van zaterdag 3 september

verscheen ook op mijn boeklog

Als ik de Nederlandse dagbladen vergelijk met eetgelegenheden dan zijn er geen Michelin-sterren uit te delen. NRC Handelsblad biedt nog de keuken met meeste pretenties, maar de smaken zijn er niet in balans, het menu te voorspelbaar, en de rekening te hoog. De Volkskrant is een muf vegetarisch restaurant dat al tijden tevergeefs zijn best doet nieuwe cliëntèle te lokken met een frisgeschilderde taartjessalon. En het Algemeen Dagblad was altijd als eten bij Van der Valk. De bezoeker krijgt vooral veel, maar niets dat spannend of opvallend kruidig gekookt is. Al levert het menu daar soms ook weer een meevaller op, zoals de pitloze kers op de appelmoes.

Dus zette ik zelden een bek op het AD.

Maar, sinds deze week is de krant helemaal vernieuwd. Uitgeverij Wegener hief wat regionale titels op. Die gingen samen met een landelijk dagblad van een concurrerende uitgever. En het resultaat is een krant op gehalveerd formaat waarvan zelfs de makers denken dat die komende jaren tienduizenden abonnees zal verliezen.

Dat moest ik daarom eens bekijken. En het viel inderdaad niet mee. Zelfs niet met al de extra bijlagen die bij een weekendkrant horen. Deze krant bood een nieuwsgedeelte van 48 pagina’s, een sportkrant van 24, de vier extra katernen weekendfocus, reizen & auto, wonen, en diagnose van 16 pagina’s elk, en het AD Magazine van ook weer 48 pagina’s.

Het enige onderdeel van het oude Algemeen Dagblad dat ik altijd opvallend goed vond waren de pagina’s met nieuws voor consumenten, als uw recht, of de medische informatie. Dat is zo gebleven. Maar dat soort service-informatie is weer niet uniek voor een krant.

Deze editie van het AD leverde mij wel de wetenschap op dat het plaatselijke ziekenhuis hier met een vierde plaats hoog scoort in een landelijk vergelijkend onderzoek. Toch vind ik dat nog geen reden om nu maar allerlei kwaaltjes te ontwikkelen.

En tuurlijk, er waren ook wel andere kersjes op de appelmoes. Zo leerde ik uit deze krant dat er een wasmachine op de markt komt die spreekt met de stem van André van Duin. Zal je vast heel blij mee zijn als die de vloer onder water zet.

Ook opvallend was de boekenbijlage, bestaande uit twee paginaatjes in het weekendmagazine. Amper zes titels werden er besproken, waaronder een kinderboek en een thriller. Maar onder de literaire werken waren dan wel weer de laatste van John Coetzee en Ian McEwan, en de vertaling van Canetti’s Party im Blitz. Niet dat ik er verrast van opkeek dat die boeken verschenen zijn, wel dat ze hier onderwerp van een bespreking waren.

Voor de rest bood de krant mij gewoon te weinig. De nieuwsberichtjes zijn wel erg kort. Er staat nauwelijks buitenland in die krant. En zijn er columns genoeg, worden die allemaal gevuld met dat makkelijke gebabbel in plaats van een beetje op feiten gebaseerde opinie.

Goed, ook de belangrijkste concurrent van het AD zal mijn favoriete krant niet worden, maar aan De Telegraaf daar kan ik me tenminste nog weleens heerlijk ergeren. Zelfs dat genoegen was er nu niet.

Algemeen Dagblad DNL van zaterdag 3 september 2005
1ste jaargang nummer 3,
184 pagina’s
PCM Uitgevers © 2005

kranten die eerder besproken werden op mijn boeklog:
Volkskrant, weekend 26 en 27 februari 2005
Trouw, zaterdag 5 februari 2005


Wat vind ik nu een mooi boek? | 02

Interessant, die trend van dit ogenblik om boeken uit te geven zonder titel of andere aanduiding op de voorkant. Het boek hieronder heet The Black Swan. En nee, een heruitgave van Naomi Campbell’s roman is het niet. Dit boek werd geschreven door Nassim Nicholas Taleb. Het is een beetje een hype op het moment, maar dan éen waar ik me voor de verandering nu wel eens in interesseer.

Ons onvermogen risico’s of de kans dat iets gebeurt goed in te schatten, daar gaat het over.

Helemaal maar afzien van typography zal een boekontwerp ook minder onderhevig maken aan modes, misschien. Kijk ik naar een boekje als Canetti’s Fliegenpein, dan stoort de belettering me tegenwoordig wat. Terwijl ik dit boekje toen het net uitkwam in 1992, niet alleen om de vormgeving, maar ook vanwege het handzame formaat, éen van de mooiste uit mijn verzameling vond.

Datzelfde gold lang voor Handke’s kloeke bundel met aantekeningen. Al vond ik dat boek vooral zo mooi omdat het tekeningetje van dat rode kluwen doorloopt op de zijkant.

Enfin, boeken moeten gelezen worden. Dat leer ik hier dan wel uit.


Citaat van de dag | 0827

Schrijven lucht je op. Zelfs als je niets te vertellen hebt, lucht schrijven je op.

Weet je wanneer je niets te vertellen hebt?

Elias Canetti, Slotsom


Babel – Bibel – Bibliotek
Susanne Engelmann

[…] Aan het boek van Susanne Engelmann valt vooral de enorme Deutschgründlichkeit op, en verder eigenlijk niets.

Zo begint de schrijfster met de vraag of Canetti aforismen schreef in zijn aantekenboeken. Daarop luidt het antwoord, geheel voorspelbaar: soms. […]

boeklog 1105


Slotsom
Elias Canetti

[…] Ik kan niet zeggen dat alle aantekeningen in Canetti’s bundels me even veel zeggen. Maar het mooie aan die boeken is dat ze met mee groeien. Over een paar jaar vind ik andere opmerkingen en aforismen interessant dan nu, of een tijdje terug. […]
 

boeklog 1122


Notes from Hampstead
Elias Canetti

[…] duidelijk dat de vertaler voor een humoristisch alternatief kiest, om Canetti een grap te laten maken, in plaats van een letterlijke vertaling van de zin te geven, of een uitleg van de metafoor.

En dat gebeurde vaker. Niet altijd even duidelijk misschien. Maar vaak genoeg om me het idee te geven dat ik niet twee keer hetzelfde boek las in verschillende talen. Nee, veeleer dat ik een origineel heb gelezen, en ook een merkwaardig soort navertelde kopie. […]

boeklog 1127


Dichterbij de schrijver

Vertalingen naar het Nederlands kunnen er doorgaans goed mee door. Zolang het om literatuur gaat dan. En ook onder de voorwaarde dat er geen haast bij was — omdat de uitgever de vertaling al op de markt wilde hebben voor de Engelstalige collegae het boek uitbrengen. Bij non-fictie is de kwaliteit al veel minder constant. Om over de ondertiteling op televisie nog maar te zwijgen.

Maar het liefst lees ik literatuur natuurlijk in de originele taal. En een paar keer heb ik mij zelfs de moeite getroost om mijn talenkennis te vergroten, en zo nader tot de auteur te komen.

Ook zijn er boeken waar ik meerdere vertalingen van bezit. Meestal gaat het daarbij om poëzie. Szymborska noch Brodksy kan ik in hun beider moedertaal lezen; daarbij rest me weinig anders dan hun gedichten via zo veel mogelijk vertalingen en interpretaties te omsingelen. In de hoop zo dichterbij te komen.

Bij Canetti ligt het nog net weer wat anders. Hem kan ik goed lezen in het Duits, dus hoeft een vertaling niet. Alleen zijn al diens aantekenboeken zo met uitspraken volgeladen dat me in elke andere taal telkens weer andere zinnen opvallen.

Zelfs de Engelse vertaling van Nachträge aus Hampstead bleek nuttig, in die zin, al was die vertaling niet zo heel goed.

boeklog 1128: Nachträge aus Hampstead
boeklog 1127: Notes from Hampstead


Advanced Banter; the QI Book of Quotations

On Quotations

I always love to quote Albert Einstein because nobody dares contradict him.

STUDS TERKEL

Almost every wise saying has an opposite one, no less wise, to balance it.

GEORGE SANTAYANA

Nothing ever becomes real till it is experienced. Even a proverb is no proverb to you till your life has illustrated it.

JOHN KEATS

When a thing has been said, and said well, have no scruple. Take it and copy it.

ANATOLE FRANCE

The great writers of aphorisms read as if they had all known each other well.

ELIAS CANETTI

Misquotations are the only quotations that are never misquoted.

HESKETH PEARSON

If it were not for quotations, conversation between gentlemen would consist of an endless succession of “what-hos!”.

PG WODEHOUSE


Party im Blitz
Elias Canetti

[…] Op een gegeven moment voegen boeken niets meer toe aan het werk van een schrijver. Die doen er dan alleen nog aan af. Haast alle postuum uitgebrachte boeken doen er niet toe; of hoogstens als de schrijver zich daarmee ineens ook in een heel ander genre blijkt te hebben geweerd dan altijd bekend was. […]
 

boeklog 3 vi 2009


15 in 15

Een nieuwe meme: noem binnen een kwartier 15 boeken die je gelezen hebt, en je voor altijd zullen bijblijven:

  1. Saul Bellow, Herzog
  2. Jeroen Brouwers, Kroniek van een karakter
  3. Elias Canetti, Die Provinz des Menschen
  4. Norbert Elias, Über den Prozeß der Zivilisation
  5. Max Frisch, Montauk
  6. Eduardo Galeano, Het boek der omhelzingen
  7. Peter Handke, De last van de wereld
  8. Esther Jansma, Picknick op de wenteltrap
  9. Garrison Keillor, Lake Wobegon Days
  10. Gerrit Komrij, Humeuren en temperamenten
  11. Fernando Pessoa, Het boek der rusteloosheid | The Book of Disquiet
  12. Karel van het Reve, Uren met Henk Broekhuis
  13. Jean-Philippe Toussaint, De badkamer
  14. John Updike, Pigeon Feathers and Other Stories
  15. Rink van der Velde, Feroaring fan lucht

opmerkingen:

  • aan het bijhouden van een boeklog is blijkbaar de eis gekoppeld je favorieten eens in de zoveel tijd te herbezoeken;
  • te weinig vrouwen. Maar Alice Munro noch Renate Rubinstein bijvoorbeeld schreven boeken uit éen stuk; dat maakt het vrijwel onmogelijk een memorabele titel van hen te noemen;
  • romans vind ik blijkbaar de moeite van het herinneren nauwelijks waard;
  • een strikte keuze uit de wetenschappelijke boeken, of filosofie, had een andere lijst opgeleverd;

Aantekenen: volgend jaar opnieuw doen, en kijken of er dan iets is verschoven.


Briefe an Georges
Veza und Elias Canetti

[…] Heel de brievenbundel gaat tot op dat moment dan ook, zij het niet altijd direct, over wat Elias Canetti voor onmogelijk mens was om mee samen te zijn. Hij leed aan paranoïa, had regelmatig enorme depressies, en was hoogst onzeker. Hij was Veza ontrouw bovendien; wat zij in de brieven dan weer vergoelijkte, want de aandacht van een leuk meisje maakte Canetti tot een veel leuker mens om mee te leven. Minder intens. […]

boeklog 5 i 2010


Aufzeichnungen für Marie-Louise
Elias Canetti

[…] daarom begon hij in 1942 met een dagelijkse ontspanningsoefening, door aantekening te maken van alles wat hem maar door het hoofd speelde die dag. […]
 
 

boeklog 7 viii 2010


De behouden tong
Elias Canetti

[…] Zijn moeder was amper zevenentwintig toen ze weduwe werd.

En goed, dan is het bijzonder hoe levendig Elias Canetti de strubbelingen beschrijft die er waren tussen hem, als jongen, en zijn moeder. Tegelijk denk ik nu dat hij wel heel weinig mededogen toont met haar, […]

boeklog 6 x 2010


De fakkel in het oor
Elias Canetti

[…] Waarom moest die roman er bijvoorbeeld per se komen? Waarom hint Canetti wel voortdurend naar voorvallen die hem inspireerden tot het onderwerp ‘massa en macht’, en doet dat eerste boek er zo weinig toe? […]
 
 

boeklog 7 x 2010


Het ogenspel
Elias Canetti

[…] Ik geloof inmiddels alleen niet meer dat Elias Canetti ooit zijn enorme ijdelheid had kunnen overwinnen, en werkelijk autobiografieën had weten te schrijven die uitstegen boven de zelffelicitatie. […]
 
 

boeklog 8 x 2010


Serieel lezen | 2
Elias Canetti

Afgelopen week werd Ina Post na 23 jaar vrijgesproken van de moord op een bejaarde vrouw. En ik had een boeklogje klaarliggen dat deels ging over Ina Post, en dan vooral waarom ze iets bekend had dat zij niet gedaan kon hebben.

Het is altijd mooi op de actualiteit te kunnen inspelen, met materiaal dat tegelijk tijdloos is.

Alleen was er op dat moment net een serietje op boeklog begonnen, over de autobiografische boeken van Elias Canetti. Die op zich weer deel was van een reeksje over deeltjes privé-domein.

En daardoor stuitte ik op het vreemde probleem dat een zelfopgelegd vormideaal — reeksjes hebben gewoon iets — te snel alweer tot een knellend keurslijf werd. Dus komt het boeklogje waarin het lot van Ina Post behandeld wordt pas zondag online.

Nu boeklog de achttienhonderd titels nadert, en zo meteen de zevende jaargang ingaat, is het in sommige opzichten op een tijdschrift gaan lijken — behalve dan dat ik mijn impressies nog altijd te snel opschrijf. Ik bedenk namelijk weleens iets dat op een productiecyclus lijkt.

Niet altijd is die wat zakelijker aanpak een nadeel. Daardoor dwing ik mijzelf ook te lezen wat ik anders misschien zelfs niet had ingezien. Zo wordt alleen al duidelijker wat nu precies mijn vooroordelen zijn.

Ook maakt het lezen in series sommige zaken helderder. Ik schreef daar eerder over. Maar na enkele experimenten met serietjes op boeklog in 2010 is toch ook duidelijk dat niet alle reeksen werken.

Een maand uittrekken om alleen boeken van éen uitgever te lezen, zoals het plan voor september was? Dat is zeker veertien dagen te lang. Dit experiment werd dan ook al afgebroken terwijl het nog liep.

Een weekje boeken van éen genre brengen, zoals ik in april deed met een serietje schrijversbiografieën? Dat is vooral aardig voor mij, omdat zo’n reeks mij in staat stelt om beter te zien welke aanpak deugt in een biografie, en wat verveelt. Geen bezoeker aan boeklog zal er verder iets aan hebben.

Een serie over elektronische boeken beginnen, en op eamelje.net óver de werken schrijven, om ze op boeklog inhoudelijk te kunnen bespreken? Daar had ik mee door moeten pakken. Over het onderwerp is meer te zeggen. Of in elk geval is hetzelfde nog eens anders te formuleren.

Dus lijken alleen de korte serietjes over de boeken van éen schrijver me zonder voorbehoud iets op te leveren, waarin de som meer kan zijn dan de waarde van de delen alleen.


Wat de mens betreft
Elias Canetti

[…]

[…] Met welke filosofie men zich ook bezighoudt, zij het met de ene omdat men die beter, zij het met de andere omdat men die helemaal niet kent, in wezen komt het altijd op hetzelfde neer: een uitlichten van enkele getelde woorden, die zich met de sappen van alle andere hebben volgezogen, en hun meanderende voortzetting. [122]

[…]

boeklog 5 xi 2010


Dantons Tod
Georg Büchner

[…] Waar ik vooral naar zocht, was waarover de Canetti’s indertijd nog zo enthousiast waren. En dat zullen de relativerende clausjes van de hoofdpersoon zijn geweest. Of dat Danton op een gegeven moment verzucht hoe vervelend het is dat een mens zich elke dag moet aankleden, terwijl ‘s avonds alles weer uit moet. […]

boeklog 17 xi 2010


Het geheime hart van het uurwerk
Elias Canetti

[…] Canetti kon schrijven. Aantekenboeken als deze zijn geschenken die blijven geven, ook decennia na de eerste aanschaf. Het is ook net alsof ik telkens misschien een paar zinnen meepik van de bladzijden — dat er geestelijk nooit ruimte genoeg is om ze allemaal mee te nemen.

Ik herlees ditzelfde boek daarom nu ook in het Duits, wat geen enkel probleem is, omdat me daarbij toch ook weer andere zaken opvallen. […]

boeklog 27 i 2013


Vliegenpijn
Elias Canetti

[…]

Zijn geheugen haat hem, het meldt zich altijd wanneer hij zijn mond zou moeten houden. [9]

[…]
 

boeklog 19 ii 2013


Liebhaber ohne Adresse
Elias Canetti  Marie-Louise von Motesiczky

[…] Zeker is wel dat Canetti het doorgaans zelfs al vertikte om zijn woonadres te geven aan Marie-Louise von Motesiczky. Zij moest haar brieven Poste Restante sturen, naar haar ‘Liebhaber ohne Adresse’. En mede daarom hoorde ze er bijvoorbeeld pas jaren later van dat Canetti in Zwitserland woonde, en daar hertrouwd was met een veel jongere vrouw, waarbij hij ook nog een dochter verwekt had.

Deze gegevens haal ik overigens uit het toelichtende essay achterin. Uit de brieven blijkt niets van deze toch vrij schokkende minachting. […]

boeklog 2 xii 2014


Aufzeichnungen 1992 – 1993
Elias Canetti

[…] En er schijnen nog dagboeken te zijn, en delen van de briefcorrespondentie, die pas in 2024 vrijgegeven mogen worden. Ongetwijfeld zullen daar nog publicaties uit voortkomen. De vraag is of ik die nog lezen wil.

Welche Geister liebt man so sehr, daß man es nicht wagt, alles von ihnen zu lesen? [61]

[…]

boeklog 4 xii 2014


Das Buch gegen den Tod
Elias Canetti

[…] Canetti geeft ook meermaals met tegenzin toe in dit boek dat zijn aantekeningen misschien wel het beste zijn wat hij zoal gemaakt heeft. In die zin is haast te billijken dat mensen gedacht hebben dat de bestaande uitgaven met deze notities hoogstens een topje van de ijsberg toonden. Waren die bovendien niet eens op thema gerangschikt. […]

boeklog 29 viii 2016