Serieel lezen | 2
Elias Canetti
Afgelopen week werd Ina Post na 23 jaar vrijgesproken van de moord op een bejaarde vrouw. En ik had een boeklogje klaarliggen dat deels ging over Ina Post, en dan vooral waarom ze iets bekend had dat zij niet gedaan kon hebben.
Het is altijd mooi op de actualiteit te kunnen inspelen, met materiaal dat tegelijk tijdloos is.
Alleen was er op dat moment net een serietje op boeklog begonnen, over de autobiografische boeken van Elias Canetti. Die op zich weer deel was van een reeksje over deeltjes privé-domein.
En daardoor stuitte ik op het vreemde probleem dat een zelfopgelegd vormideaal — reeksjes hebben gewoon iets — te snel alweer tot een knellend keurslijf werd. Dus komt het boeklogje waarin het lot van Ina Post behandeld wordt pas zondag online.
Nu boeklog de achttienhonderd titels nadert, en zo meteen de zevende jaargang ingaat, is het in sommige opzichten op een tijdschrift gaan lijken — behalve dan dat ik mijn impressies nog altijd te snel opschrijf. Ik bedenk namelijk weleens iets dat op een productiecyclus lijkt.
Niet altijd is die wat zakelijker aanpak een nadeel. Daardoor dwing ik mijzelf ook te lezen wat ik anders misschien zelfs niet had ingezien. Zo wordt alleen al duidelijker wat nu precies mijn vooroordelen zijn.
Ook maakt het lezen in series sommige zaken helderder. Ik schreef daar eerder over. Maar na enkele experimenten met serietjes op boeklog in 2010 is toch ook duidelijk dat niet alle reeksen werken.
Een maand uittrekken om alleen boeken van éen uitgever te lezen, zoals het plan voor september was? Dat is zeker veertien dagen te lang. Dit experiment werd dan ook al afgebroken terwijl het nog liep.
Een weekje boeken van éen genre brengen, zoals ik in april deed met een serietje schrijversbiografieën? Dat is vooral aardig voor mij, omdat zo’n reeks mij in staat stelt om beter te zien welke aanpak deugt in een biografie, en wat verveelt. Geen bezoeker aan boeklog zal er verder iets aan hebben.
Een serie over elektronische boeken beginnen, en op eamelje.net óver de werken schrijven, om ze op boeklog inhoudelijk te kunnen bespreken? Daar had ik mee door moeten pakken. Over het onderwerp is meer te zeggen. Of in elk geval is hetzelfde nog eens anders te formuleren.
Dus lijken alleen de korte serietjes over de boeken van éen schrijver me zonder voorbehoud iets op te leveren, waarin de som meer kan zijn dan de waarde van de delen alleen.
[x]#7887 fan zaterdag 9 oktober 2010 @ 14:00:29