Kapellekensbaan | Zomer te Ter-Muren
Louis Paul Boon

Komende maand wordt in Vlaanderen gevierd dat Louis Paul Boon [1912 – 1979] honderd jaar terug geboren is. Dus vermoed ik dat er enige aandacht over hem in de media zal zijn. En dat maakt het weer handig om dan in een boek van Boon bezig te zijn. En dus over zijn werk na te denken — want nu hoef ik de secundaire literatuur over zijn werk niet op te gaan zoeken; die komt vanzelf op me af.

Daarom zal ik de komende zes weken lezen in het tweeluik De Kapellekensbaan [1953] en Zomer te Ter-Muren [1956]. Domweg omdat ik vrijwel alles van Boon gelezen heb, en deze twee boeken mij de eerste keer het minste zeiden.

Maar welicht heb ik ondertussen iets bijgeleerd.

Mij was het in elk geval vreemd te moede dat juist deze boeken als het meesterwerk van Louis Paul Boon worden gezien. Dat ze tezamen Boon’s anarchistische handboek zouden vormen. Dat de auteur nooit harder geprobeerd heeft om zijn lezers een geweten te schoppen dan met deze romans.

Ik herinner me alleen de verwarrende opbouw, mede doordat telkens krantenberichtjes aan de lopende tekst werden toegevoegd.

[ volg al mijn gedachten over De Kapellekensbaan | Zomer te Ter-Muren hier ]


[x]#9793 fan vrijdag 10 februari 2012 @ 12:14:02