Readability / Cleanpages
Reau en ark

Betrap ik mijzelf er steeds vaker op webpagina’s te bekijken met hulp van een filter, dat alle overbodige informatie uit beeld houdt. Zoals hierboven is afgebeeld. Onderaan dit postje staat dezelfde pagina, maar dan zoals die er zonder beeldcensuur uitziet.
In de browser Opera heet dit filter CleanPages. In Firefox heet deze extra functie Readability, net als in Chrome, Safari, of Internet Explorer.
CleanPages/Readability is alleen wel een wat merkwaardige toevoeging aan een browser. In plaats van rijke pagina’s in de opmaaktaal HTML 4.0, of zelfs 5.0, met multimedia, zijn we terug bij af. In het verleden zagen alle webpagina’s er zo kaal uit.
En wat was daar eigenlijk mis mee?
Readability/CleanPages is overigens maar éen vrij recente ontwikkeling, nadat het toch heel lang stil was over de principes achter de ontwerpen van webpagina’s. De introductie van stylesheets, voor de opmaak, ergens in de buurt van 1997, zorgde nog even voor reuring; vooral omdat Microsoft het vertikte zich aan enige standaard te houden. Sindsdien veranderde er niets aan de principes voor het tonen van inhoud online.
Punt is natuurlijk dat tegenwoordig niet meer te zeggen valt hoe iemand langskomt. Wordt een webpagina bekeken op een telefoon, een tablet, of nog heel ouderwets op een computerscherm?
De vragen die aan dit probleem kleven — want, hoe ontwerp je een webpagina die op alle apparaten goed leesbaar blijft — vind ik heel boeiend. Al zal het nog wel even duren voor ik mijn websites omgooi naar HTML 5.0. Er beweegt nog te veel in die standaard. En, mijn gereedschappen zijn er nog niet op aangepast.

[x]#8548 fan dinsdag 5 april 2011 @ 14:41:57