Profiel
Te fietsen | week 06

Opvallend aan de fietswereld vind ik dat daarin nog altijd innovatieve eenlingen kunnen bestaan; die zelfs in staat zijn om oeroude mythes te ontkrachten; en daarmee de hele industrie net een andere kant op te sturen. Jobst Brandt was zo iemand. Grant Petersen. Of Jan Heine. Om me tot de Amerikanen te beperken.
Zo deed Jan Heine in 2007 onderzoek naar de rolweerstand van banden, waarin hij alle bestaande wijsheid vrij simpel ontkrachtte. Heine vond dat in de praktijk van alledag brede banden minder rolweerstand hebben dan smallere, en dat soepel inverende banden minder weerstand opleveren dan knalhard opgepompte.
Reden toch al decennia hele pelotons met professionele wielrenners op keiharde bandjes van amper 21 millimeter breed. Volledig overtuigd dat sneller niet kon.
Punt was alleen dat tot 2007 de rolweerstand van fietsbanden in een lab gemeten werd, door wielen over een stalen drum te laten rollen. Terwijl in de harde werkelijkheid van alledag geen enkel wegdek ooit zo glad is als zo’n stalen rol. En dat bij Heine’s metingen bleek dat de band die de oneffenheden van de weg goed absorbeerde niet alleen comfortabeler was voor de fietser, maar deze nog sneller maakte ook. Knalharde bandjes geven te veel trillingen door; wat allemaal energieverlies is.
Inmiddels rijden ook de wielerprofessionals op 25 mm brede bandjes.
Heeft Heine ondertussen alleen weer onderzoek verricht dat controverse opriep. Hij heeft nu uitgevonden dat bandjes met profiel meer tractie hebben dan banden zonder; de zogeheten slicks. Want dat profiel vervormt mee met het wegdek, waar profielloze banden over alle oneffenheden heenglijden.
Terwijl dus hele pelotons met profs rondrijden op profielloze, in een dubbel opzicht gladde banden.
Ik moet toegeven nooit enig snelheidsverschil te hebben kunnen merken tussen het rijden op slicks, of het rijden op profielbandjes.
Mijn keuze veelal voor banden met profiel is dan ook ingegeven door een andere reden. Ik meen dat die me meer bescherming bieden tegen lekrijden. Zeker in de winter. Als de wegen er zo vaak nat bijliggen. Bleek me laatst alleen ook dat juist een hoog bandprofiel kan maken dat steentjes en stukjes glas in de band vast gaan zitten; geklemd tussen de opstaande rubber delen. Want ik reed daardoor een Schwalbe Marathon band lek; terwijl dat eigenlijk niet mag.
[x]#12284 fan vrijdag 12 februari 2016 @ 12:17:25