Motortje
Te fietsen | week 05

De enige elektriek aan mijn fietsen is vooraan te vinden. Sommige exemplaren hebben een naafdynamo, om de verlichting van stroom te kunnen voorzien. En over dit systeem heb ik al meermaals prijzend geschreven.

Nu werken dynamo’s ook krekt andersom. Laat er stroom naartoe vloeien, en ze gaan draaien. Hebben elektromotoren die als motor bedoeld zijn wel nog een paar extraatjes, zoals koolborstels, om dat draaien wat soepeler te laten verlopen. Maar in principe zijn die niet eens heel anders gebouwd.

Toch heb ik nog nooit bedacht om die naafdynamo’s eens als motortje te gebruiken, laat staan geprakkiseerd over de aanschaf van een elektrische fiets — thans een in Nederland toch een zeer populair vervoermiddel.

Terwijl e-bikes absoluut nut hebben.

Misschien dat dit thema gaat spelen als ik nog eens vaste werktijden krijg, ver weg buitenshuis. En dan ondanks weer of wind toch daar toch elke keer vroeg aanwezig hoor te zijn. Zodat het ineens lonen gaat om zeker te weten hoe snel je fietsen kunt; en daarmee hoe lang de reistijd wordt.

Ook ken ik iemand die op een opgevoerde e-bike meerijdt in een pelotonnetje zondagsrijders, omdat hij om een rugblessure niet meer op de racefiets mag, en de kameraadschap in de weekenden nog niet missen wil.

Is ook prima dat ouderen zo veel mobieler zijn geworden sinds ze elektrisch kunnen fietsen — zolang ze daarmee niet omvallen vlak voor mij.

Maar mensen die elektromotortjes verbergen in hun fiets, om daarmee stiekem harder te gaan dan ze eigenlijk kunnen? Volgens de Gazetta della Sport zijn er tegenwoordig wielen in gebruik, van € 200.000 het stuk, die mannen dan kopen om andere mannen in prestatieritten te verslaan.

Niets over de menselijke ijdelheid zou mij nog horen te verbazen. En toch.


[x]#12262 fan maandag 1 februari 2016 @ 13:21:34