The Histories | Book One
Herodotos

Helemaal immuun voor de charmes van Herodotos Historiën ben ik niet. Maar dat eerste boekdeel, die eerste honderd pagina’s, diende toch vooral om de tekst te leren lezen.
Zo bestaan er een grote tempoverschillen tussen de verhalen die de auteur belangrijk vindt, en de geschiedenissen die enkel nodig zijn als achtergrondinformatie voor dat hoofdverhaal.
Oorlog na oorlog werd bijvoorbeeld even terloops beschreven, op het tempo van een kort hedendaags politiebericht uit de krant. Het vergt nogal wat om deze informatie te verwerken.
Herodotos schrijft vooral over twee personages in Book Eén. De eerste is Croesus, de rijke koning van Lydië, die onder meer naarstig bezig is geweest om de Griekse stadstaten te onderwerpen in de regio die nu Turkije heet. Het Wikipedia-artikel over hem is domweg een samenvatting van kennis uit de Historieën.
Croesus kwam alleen zelf ook ten val. En éen van de grote moeilijkheden voor mij met Herodotos’ Historiën — naast dat enkel oorlog belangrijk lijkt — wordt het magische wereldbeeld van de auteur.
Uitgebreid staan de profetieën beschreven van de orakels die Croesus raadpleegde, voor hij op veldtocht ging. Omdat Herodotos zo ook kon laten zien hoe dom Croesus was dat hij sommige orakelspreuken niet had begrepen. Dat grote rijk wat ten onder zou gaan, was immers het zijne; niet dat van de Perzen.
Nu goed, tot laat in de twintigste eeuw zijn er Amerikaanse presidenten geweest die astrologen raadpleegden voor ze een beslissing namen.
Croesus’ nemesis was de Pers Cyrus II; wiens lotgevallen ook ruim aandacht kreeg in dit eerste boekdeel.
Historici betwijfelen ondertussen of Cyrus werkelijk Croesus verslagen heeft in 547 voor Christus, zoals uit Herodotos’ werk is af te leiden. Zij dateren nu deze nederlaag enkele jaren later in de tijd.
lees het hele serietje over Herodotos’ Historiën hier
[x]#11637 fan vrijdag 16 januari 2015 @ 12:00:58