LibreOffice
Reau en ark

De tekstverwerker van mijn voorkeur, en daarmee het gereedschap dat ik het meest gebruik, heet al een kleine twaalf jaar Microsoft Word 2000.

En ik gebruik dit programma altijd zo dat slechts het tekstveld en de woorden daarop zichtbaar zijn. Volledig scherm. F11. De functies die ik nodig heb staan allemaal onder sneltoetsen of de rechtermuisknop.

Niet dat Word 2000 perfect is, maar vergeleken met Word 97 was het programma stabieler, en had het meer functies. Alles wat daarna kwam van de firma Microsoft scheen me logger in gebruik, en voegde niets toe.

Toch heb ik altijd gekeken of het niet nog beter kon. Iets met nog minder systeembelasting, dat even stabiel was. Of iets dat op een USB-stick paste, zodat ik ook op andermans computers mijn tekstverwerker, sjablonen, en macro’s had.

Ik ben nerd genoeg om Word 2000 ook onder Linux te hebben laten werken.

Voor erbij, en voor de karweitjes die dat eisen, heb ik al even ook OpenOffice.org op mij computers staan. Al is dat programma inmiddels in twee verschillende groepen gesplitst1. Daarnet installeerde ik LibreOffice 3.3, deed ik een pricipiële keuze voor openheid, kopieerde alle instellingen van de vorige versie, en kon weer verder.

Toch wordt die software nooit eigen.

En het inladen duurt altijd te lang.

  1. OpenOffice.org was ooit StarOffice, en Duits. Werd gekocht door Sun. Kreeg een betaalde versie en een open versie. En toen werd Sun gekocht door Oracle, waarop vrij snel iedereen die vrijwillig aan OpenOffice.org werkte opstapte, The Document Foundation begon, en nu aan LibreOffice werkt []

[x]#8202 fan dinsdag 25 januari 2011 @ 20:37:37