Genoegen nemen met een rol als simpele consument…
Zo ver gaan als Mies Bijzinnen, en mijn weblogs tochtige straathoeken noemen, wil ik niet. Maar het is onmiskenbaar dat een deel van het publiek dat hier vroeger langskwam tegenwoordig elders op internet uithangt.
En misschien werd het eens tijd me in de discussies daar te mengen. Kon ik er terloops ook op wijzen dat mijn weblogs nog immer met regelmaat worden bijgewerkt.
Goed, dat is dan éen besluit. Een besluit bovendien dat ik al heel lang geleden nam — anders had ik mijn gebruikelijke nick indertijd niet op Twitter vastgelegd. Mijn badlaken lag alvast op de strandstoel, nu was het enkel wachten tot het me een keer behaagde om langs te komen. [Inmiddels heeft iemand anders die nick overigens in gebruik].
Maar dan staan er nog de wetten in de weg, en de praktische bezwaren. Welk digitaal platform ik ook in gebruik neem, genoegen nemen met een rol als simpele consument doe ik zelden. Te zelden.
Zo vond ik dat mijn weblogs naadloos met Twitter zouden moeten kunnen samenwerken. Alleen zijn beide platforms daarop niet ingericht. Zoiets moet dan buitenom. En daardoor diende ik mij plots te verdiepen in de Twitter API — want wat betekent het dat ‘Basic authentication removal is going to occur on August 16, 2010’? — en de cURL-functie in php.
Dit wil ik allemaal niet. Maar evenmin heb ik zin weer een plugin op mijn weblogs te installeren. Want plugins doen nooit wat ik wil — wat toch nooit heel veel is. En plugins moeten worden bijgehouden, om ook nog te werken als WordPress weer eens verandert. De makers van plugins hebben daar alleen zo zelden zin in.
Ik wilde ook slechts twee dingen.
Een Tweet moest ook automatisch op mijn weblog gepubliceerd worden, als ik dat wilde. Twitter heeft namelijk geen archief. Teksten verdwijnen. En dat verdwijnen is zelfs met teksten van maximaal 140 tekens soms een probleem.
Na even daarmee te hebben geprutst, verviel deze eis. Ik sla de RSS-feed van mijn Tweets wel op; zo ontstaat ook een archief.
Daarmee werd de tweede eis des te dwingender. Het moest toch niet heel moeilijk zijn dat als boeklog iets nieuws toonde dit ook via Twitter aan de wereld te laten weten? Gewoon door de standaardfunctie van het CMS WordPress ‘excerpt’ te gebruiken, en wat daar dan staat te laten volgen door een standaard door mijn weblogs geproduceerde URL?
Ja dus. Dat bleek onmogelijk. Zelfs geen plugin die zoiets als optie had.
Dus schreef ik zelf een script, vooral door hier en daar wat code bij anderen te jatten. En dat script plakte ik gewoon in de functions.php van de WordPress-layout. En dit werkte binnen een kwartier allemaal wonderbaarlijk fijn.
Daarop kon ik de afgelopen nacht testen of er automatisch een tweet online zou komen als ook het nieuwe boeklogje verscheen. Alleen lag Twitter er toen uit; de API was overbelast; dus was er geen test.
Maar ik vermoed nu toch ook dat mijn code wel werkt als een bericht direct op WordPress geplaatst wordt, en weer niet als zo’n bericht op een van tevoren ingesteld tijdstip verschijnt.
Ben ik nog niet klaar…
[x]#7691 fan vrijdag 6 augustus 2010 @ 10:31:30
Branko Collin op 8 augustus 2010 @ 11:59:48
Ik gebruik Twitterfeed.com om postings op een Twitter-account te laten verschijnen. Die dienst kijkt om het half uur op mijn blog om te zien of er iets nieuws staat, en plaatst de eerste 140 tekens of zo van dat nieuwe dan op Twitter.