Pri pra privacy

Als het om software gaat, heb ik een grote voorkeur voor programmatuur waarvan iedereen de broncode kan inzien. Die is veiliger. Omdat iedereen naar de fouten kan speuren; en zulke testen dus niet slechts gedaan worden door het stelletje programmeurs dat toevallig in dienst is van éen bedrijf.
En open source software zal vaak niets, of heel weinig kosten. Want, wat allen tezamen groot hebben gemaakt daar mag niet slechts éen iemand flink aan verdienen.
Lang geleden al weer koos ik WordPress als CMS voor mijn weblogs; en dat was toeval; want vrijwel niemand deed dit nog. Maar het gebruiksgemak had iets. En dat vonden en de jaren daarop meer mensen, waardoor WordPress zich flink ontwikkelde, en ook een goede naam kreeg1. Waarop de oorspronkelijke initiatiefnemers die naam dan weer ten gelde maakten in zakelijke projecten — wat iedereen hen gunde.
Al hebben indertijd wel degelijk ontwikkelaars de rug naar WordPress gekeerd, vanwege onethisch handelen door Matt Mullenweg; de jongen met wie alles begon.
En Mullenweg is weer niet prettig bezig. Tenminste, daar lijkt het nu op.
Eén van de zakelijke diensten die Mullenweg begon is WordPress.com; een platform waarop iedereen gratis een weblog kan beginnen; of zijn of haar weblog tegen betaling kan laten hosten. En die schaalgrootte alleen al had nut. Pas door WordPress.com werd er een effectieve oplossing gevonden tegen commentspam; want daar had ineens een partij een zakelijk belang bij.
WordPress.com maakt ook een eigen statistiekenprogramma, dat dan weer gratis te gebruiken is voor iedereen die wat voor versie van WordPress ook benut.
En in die statistieken-service blijkt ineens spyware te zijn verborgen. Code van de firma Quantserve, die extra cookies plaatste op de computers van bezoekers.
Nog verneukeratiever: die spyware wordt alleen geladen op de computers van niet ingelogde bezoekers. Ikzelf krijg die cookies niet bezorgd. Enfin. Gratis bestaat niet. Zelfs niet online. Zelfs niet met open source software dat bewijst zich maar weer eens.
Maar dit zijn dan zaken waar niemand het over heeft. Die blijkbaar kunnen. En waar Matt Mullenweg zich wel heel makkelijk van afmaakte:
- behalve dan om de veiligheid, paradoxaal genoeg. Maar dat is een straf die bij populariteit hoort: het loont om aan te vallen waar veel van is. [↩]
[x]#8398 fan dinsdag 8 maart 2011 @ 15:57:20