Fatal error
Het gebruik van computertechnologie dwingt een mens tot een overgave aan schijnbaar hogere machten. Wat de ene dag nog perfect werkt, kan het volgende moment onherstelbaar kapot lijken.
Heb ik daarbij nog de fout gemaakt ook om mijn eigen code te willen kloppen. Juist omdat de scripts van anderen nooit precies de mogelijkheden boden die ik zocht, of een veel te zware belasting op de server legden.
Punt daarbij is dat ik al heel blij ben zo ongeveer te snappen welke elementen een script moet bevatten. De belangrijkste delen van de code zijn vervolgens wel bij elkaar te goochelen. Dit is het internettijdperk. Vergelijkbare problemen zijn door anderen al lang eens naar tevredenheid opgelost.
Maar gisteravond, of misschien al eerder, ik kijk niet alle dagen, hield de gesorteerde pagina met alle boektitels van boeklog er ineens mee op. Een luizige 71 bytes kon niet meer worden weggeschreven naar een cache, die het een volgende bezoeker mogelijk moet maken om dezelfde informatie zonder inspanning voorgeschoteld te krijgen.
Geen van de standaardoplossingen die Google, of de WordPress fora voorstelden, brachten soelaas.
Een grove hack uit de php-bibliotheek werkte wel. Als de algemene instellingen van de server niet toestaan dat een script wordt uitgevoerd, dan is zo’n script apart te voorzien van een uitzonderingsbepaling, waarin meer geheugenruimte wordt geëist.
ini_set('memory_limit', '96M');
En zo, uiteindelijk, kostte het me tien minuten om een oplossing te vinden voor een probleem dat onverwacht opdook; op een moment dat ik betere dingen te doen had.
En opnieuw werd mijn kennis uitgebreid door pure noodzaak. Zoals ik al te veel kennis opdeed over computertechnologie omdat het nodig bleek een probleem op te lossen.
Wie almaar struikelt, komt natuurlijk ook vooruit.
[x]#8106 fan maandag 27 december 2010 @ 21:06:54