De Troost die Literatuur heet

een allerminst volledige blik in mijn boekenkasten

Uiteindelijk helpt niets – Abrahams
Arbeid een eigenaardig medicijn – Achterhuis
De markt van welzijn en geluk – Achterhuis
De boze tijden waarin wij leven – Allen
De hand aan zichzelf slaan – Améry
Difficulties with Girls – Amis
The invention of Solitude – Auster
Dagboek van een vernederd man – de Azúa
Geschiedenis van een idioot door hemzelf verteld – de Azúa
Dagboek van een teleurgesteld man – Barbellion
kijk verder »»


The New Shock of the New

The art world is now so swollen with currency and the vanity of inflated reputation that it is taking on some of the less creditable aspects of showbiz. Hollywood doesn’t want critics, it wants PR folk and profile-writers. Showbiz controls journalism by controlling access. The art world hopes to do the same, though on a more piddly level. No other domain of culture would try this one on. No publisher, fearing that an unfavourable review, would attempt to stop a book critic quoting from some novel.

Robert Hughes, tonight on the BBC, last week in The Guardian


The New Shock of the New ii


click image to play [0.44 minutes]

Dik anderhalf jaar na de uitzending bij de BBC bekijk ik de documentaire The New Shock of the New van kunstcriticus Robert Hughes opnieuw. Bij de NPS. En gelukkig is de publieke omroep zo slim geweest de boel te ondertitelen, en niet de onvermijdelijke Cees van Ede zelf nog eens de voice-over te laten inspreken.

Menig prachtige documentaire wordt namelijk wel zo vernaggeld.

Gelukkig is de uitzending ditmaal evenmin ingekort, want daar heeft diezelfde publieke omroep ook al zo’n ongelukkig handje van.

Maar zelfs Van Ede moet hebben begrepen dat de kracht van dit beeldessay zit in de persoonlijke toon en aanpak van Robert Hughes. Die nu eenmaal stellige ideeën heeft over kunst, en die ook goed weet te brengen.

En ik denk ook dat daar mijn bezwaar in zit tegen die wedstrijdjes wat de mooiste kunst zou zijn, waar ik even terug over logde. Is wat de meeste stemmen krijgt werkelijk ook het meest de moeite waard? Of bewijst zo’n stuk enkel wat de grootste gemene deler is op een bepaald moment? Welke kunst misschien wel het minst krachtig, want het allerbreedst omarmt?

Het punt is natuurlijk ook dat maar erg weinig mensen kunst door hun uitleg rijker maken.


Boeklog xxv: boeken, boeken, boeken

gedeeltelijk antwoord op een e-mail, waarvan het misschien zonde was om maar aan éen iemand te laten lezen, ook hier geplaatst om de gebruikte hyperlinks ergens anders te hebben.

Boeken uitkiezen, gebeurt puur op gevoel. Zonder haast. Enig heilig moeten zit daar niet meer achter. De zogenaamd grote werken van de canon heb ik al aan gesnuffeld. Het gaat mij echt bijna alleen nog om het lekker bij wat ik lees voor mijn lol. Of om wat me even hevig interesseert.

Een voorbeeld. Op dit moment zijn er net drie gedenkschriften uit van mannen die ik graag lees.

Clive James schreef het vierde deel van zijn zeer humoristische memoires, waarvan ik de eerste drie heb gelezen. Het eerste herlas ik zelfs niet al te lang geleden.

Dan is er Robert Hughes, ook al zo’n boeiende Australische balling die met memoires kwam. In een bespreking kwam ik al een principiële observatie daaruit tegen:

no matter what the demands of ‘self-expression’ may be, nothing is anything without fully articulate, conscious form.

Robert Hughes

En nog een andere held, Gore Vidal, gaf een nieuwe autobiografie uit: Point to Point Navigation. Zijn vorige, Palimpsest, bevat een zeer kruidig mengsel van zeer vileine roddel [over het sexleven van JFK] tot en met een diep politiek inzicht, naast de schaarse persoonlijke ontboezemingen.

Het zou geen enkel probleem zijn om deze drie boeken nu vanmiddag nog te bestellen, bij een internetboekhandel. Maar ik zou ze de eerste tijd niet lezen; daar is mij de stemming nu niet naar. Voorlopig teken ik alleen op een lijstje aan dat ze bestaan. De wetenschap dat ze bestaan, is ook al rijkdom genoeg. En, dat verlanglijstje bijwerken, doet ook al deugd.


The Shock of the New

[…] Zo claimt Hughes in het voorwoord dan wel slechts een eenvoudig journalist te zijn, en geen expert. En toch vond ik hem bij tijden op een verkeerde manier autoritair. […]
 
 

boeklog 1057


Things I Didn’t Know

[…] Dus lag het voor de hand dat Hughes vertrok. Naar Londen. Natuurlijk. Maar ook daar was hij nog niet op zijn plek. De uitnodiging om voor de Amerikaanse Time te komen schrijven, was als een reddingsboei die verder ronddobberen voorkwam. Alleen houdt vervolgens dit boek op, zoals gezegd, en moet ik verder blijkbaar op mijn kennis over Hughes’ verdere oeuvre vertrouwen om te begrijpen dat dit slot zo wel een heel gelukkig einde was. […]

boeklog 4 iii 2009


Culture of Complaint
Robert Hughes

[…] Dat hij zich door het strikte verbod van zijn katholieke kostschool op masturbatie ging afvragen of een God die zich zo druk maakte over Robert Hughes’ zaadjes wel de moeite van het aanbidden waard was — gezien alle ellende verderop in de wereld — blijft een klassiek en hilarisch verhaal. […]

boeklog 19 vii 2009


Quote of the Day | 0723

The life of the creative man is led, directed and controlled by boredom. Avoiding boredom is one of our most important purposes. It is also one of the most difficult, because the amusement always has to be newer and on a higher level. So we are on a kind of spiral. The higher you go, the narrower the circle. As you go ahead the field of choice becomes more meager, in terms of self-entertainment. In the end, working is good because it is the last refuge of the man who wants to be amused. Not everything that amused me in the past amuses me so much any more.

Saul Steinberg, as quoted by Robert Hughes in Time


Nothing If Not Critical
Robert Hughes

[…] Dus is het goed dat deze bundel twee kanten heeft. De oprechte bewondering van Hughes blijkt voor sommige kunst, en een aantal kunstenaars. En er staan kritische beschouwingen in over gehypet werk, en andere uitwassen.

Het boek bevat geen jargon bovendien. Wat een enorme uitzondering mag heten, in dit doorgaans zo onleesbare genre. […]

boeklog 19 ix 2009


Paris Review Interviews, IV

AUSTER
The ‘entertainment-industrial complex,’ as the art critic Robert Hughes once put it. The media presents us with little else but celebrities, gossip, and scandal, and the way we depict ourselves on television and in the movies has become so distorted, so debased, that real life has been forgotten. What we’re given are violent shocks and dim-witted escapist fantasies, and the driving force behind it all is money. People are treated as morons.

boeklog 22 xi 2009


Een jaar in lijstjes | 2009-4

Boeklog houdt zijn inmiddels traditionele december-stop, om op 1 januari 2010 om 00:00 uur verder te gaan met de zesde jaargang.

2009 was een wisselvallig jaar voor boeklog. De server werd in het voorjaar twee keer gehackt, en begon porno te hosten, plus de bezoekers advertenties voor te zetten. Google diskwalificeerde daarop de site, waardoor de bezoekersaantallen met >90% daalden. Herstel daarvan is nog altijd niet compleet opgetreden.

Vervolgens plaatste ik zelf enige maanden later een dropdown-menu met alle auteursnamen in de layout. Waarop de machtige Google opnieuw strafte, omdat te veel dezelfde woorden nu op alle pagina’s voorkwamen, en dit verdacht was.

Eind november was er opnieuw een hack, en toen ik de gevolgen daarvan hersteld had, heel pesterig slechts enkele uren later weer éen.

In november was er ook een nominatie, en vermelding in de shortlist van de categorie ‘Beste Literatuur Weblog’ bij de Dutch Bloggies.

Maar dat waren de bijzaken. Deze boeken maakten in 2009 de meeste indruk op mij, en ja daar was slechts éen enkele roman bij:

[muis over het kaft voor een groter beeld , of bekijk het standaardoverzicht]


All Governments Lie!
Myra MacPherson
dinsdag 28 april 2009

Bad Science
Ben Goldacre
vrijdag 17 april 2009

Bekentenissen van een nieuwsgierig mens
Maarten Asscher
dinsdag 19 mei 2009

Bestaan als verleiding
Emil Cioran
dinsdag 3 maart 2009

Bonk
Mary Roach
zondag 22 februari 2009

Broken Estate
James Wood
maandag 16 februari 2009

Friend of My Youth
Alice Munro
zondag 30 augustus 2009

Gay Talese Reader
Gay Talese
woensdag 18 maart 2009

Gegeven moment
Koos van Zomeren
maandag 19 januari 2009

It All Adds Up
Saul Bellow
zondag 29 maart 2009

Knowledge Web
James Burke
donderdag 15 oktober 2009

Maples Stories
John Updike
donderdag 29 oktober 2009

Mencken Chrestomathy
H.L. Mencken
vrijdag 28 augustus 2009

Mirrors
Eduardo Galeano
maandag 27 juli 2009

Nonrequired Reading
Wislawa Szymborska
zondag 22 maart 2009

Nothing If Not Critical
Robert Hughes
zaterdag 19 september 2009

Omroepers van oproer
Piet Gerbrandy
dinsdag 28 juli 2009

Paris Review Interviews, I
donderdag 16 juli 2009

Quirkology
Richard Wiseman
woensdag 6 mei 2009

Rattle Bag
Seamus Heaney and Ted Hughes (eds.)
maandag 5 januari 2009

Raymond Chandler Papers
Raymond Chandler
vrijdag 13 maart 2009

Same Door
John Updike
donderdag 22 oktober 2009

Sir Vidia’s Shadow
Paul Theroux
vrijdag 16 januari 2009

Trein naar Pavlovsk en Oostvoorne
Toon Tellegen
woensdag 2 december 2009

Uren met Henk Broekhuis
Karel van het Reve
dinsdag 21 juli 2009

Wobegon Boy
Garrison Keillor
donderdag 29 januari 2009

World According to
Mimy Smartypants
dinsdag 1 december 2009

Yumeji Graphics
夢二グラフィック 叙情カット・図案集
donderdag 10 december 2009

 


Robert Hughes [1938 – 2012]

Boeklog over Robert Hughes.

Weer een favoriete mopperaar dood. Gelukkig schijnen de berichten dat Clive James op sterven ligt overdreven te zijn.


Quote of the Day | 0807

What strip mining is to nature the art market has become to culture.

Robert Hughes, ‘quotes: 20 of the best’