Taxonomieën en ander gedoe

Weblogs hebben inmiddels prachtige mogelijkheden om eenvoudig en snel tekst online te zetten. Maar weblogs zijn er aanzienlijk minder goed in om bezoekers te tonen wat eerder al eens werd geplaatst.

Vanouds waren geschreven weblogjes al in te delen naar categorie. Dat werkt heel aardig, tot er een paar honderd postjes zijn of meer, en het archief van zo’n categorie een lange onoverzichtelijke lijst wordt.

Daarop is uitgevonden om categorieën hiërarchisch te maken. En daar maak ik bijvoorbeeld op boeklog ook gebruik van. De categorie met boeken over politiek, valt daar, net als de boeken over economie, onder de moedercategorie ‘maatschappij’.

Nog weer later wordt bedacht dat weblogjes handig van trefwoorden zijn te voorzien; de zogeheten ‘tags’. Ook dit werkt goed, zolang het aantal tags beperkt blijft, en daar enige structuur in blijft. Het systeem werkt bijvoorbeeld al niet als meer dan éen iemand een weblog bijhoudt, en iedereen zijn eigen tags verzint.

Op boeklog zijn alleen de schrijversnamen ‘tags’, wat het mogelijk maakt om eenvoudig een alfabetische lijst met opgenomen auteurs te genereren.

Alleen wilde ik mijn boeklogjes ook kunnen ‘taggen’ met andere trefwoorden dan de schrijversnaam alleen. En daartoe heb ik me moeten verdiepen in de mogelijkheden die WordPress verder biedt tot ‘taxonomy’.

Op zich is de inzet daarvan niet heel moeilijk. Al geldt die eenvoud vooral het gemak waarmee metadata aan postje is toe te voegen. Punt is alleen dat, anders dan bij het gebruik van categorieën of tags, je alle code zelf moet schrijven om de opgeslagen informatie weer elegant uit de database te kunnen peuren. Standaard zijn er vrijwel geen functies vastgelegd.

Dus houd ik het voorlopig simpel. Boeklog krijgt nu ook een twintigtal dossiers, waarin boeklogjes zijn opgenomen die tezamen, over langere tijd, een onderwerp uitdiepen.

Al zijn er daarnaast nu al dossiers bij die niets meer doen dan zaken bij elkaar harken die bij elkaar horen.

Kan ik daarnaast later alsnog besluiten om alle boeklogjes op Dewey-code te ontsluiten. Of op uitgever, of op jaartal.

Niet dat iemand daar behoefte aan heeft. Maar het kan. En ik weet nu hoe. En dat is mooi.


[x]#7664 fan zaterdag 31 juli 2010 @ 09:27:39

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

  • Onderhoud01/2016
  • Uniek resultaat04/2013
  • WordPress hack prevention03/2012
  • Onder vuur | aflevering zoveel03/2012
  • Linkdump01/2012
  • WordPress 3.312/2011
  • WordPress 3.2 iii07/2011
  • WordPress 3.207/2011
  • Gehackattack | 206/2011
  • Gehackattack06/2011

  • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

    2 kommentaren

    Achille van den Branden  op 31 juli 2010 @ 10:24:42

    Prachtig, prachtig. En ik denk dat er nog veel meer kruisbestuivingen inzitten dan dit rijtje.

    Grappig, net zelf bezig met kijken of ik bepaalde boekbesprekingen kan groeperen. Wegens de armtierige mogelijkheden op Blogger wordt dat allemaal handwerk. Maar goed, in doorgedreven tuning op WordPress schuilt ook veel handwerk blijkbaar.

    Een pagina als http://boeklog.info/dossier/digitale-cultuur/ zou bij mij ook niet werken, wegens de veel grotere flarden tekst. Ik ga per dossier een postje schrijven. Daarop een lijst met gelinkte titels, met een aardige pitch onder elke titel.

    eamelje.net  op 31 juli 2010 @ 10:32:29

    Wat er nu staat, is ook slechts een begin. Na het nadenken over de techniek volgt nu het nadenken over het gebruik van de techniek.