De dwang van het ronde getal
Zo meteen is het tien jaar geleden dat ik breedband kreeg thuis. En wat ik merkwaardig vind, is dat de snelheid van de verbinding sindsdien voor mijn gevoel al deze tijd hetzelfde bleef. Wat niet kan, omdat de capaciteit een heel stuk groter werd. Dat is ook goed te meten. Maar blijkbaar doe ik weinig waarvoor de topsnelheid van een datastroom betekenis heeft.
Voor mij is van belang dat de verbinding altijd werkt, zonder dat ik daartoe extra handelingen moet verrichten.
Daarom, tegen het vergeten. Op 1 september 2009 bedroeg de capaciteit van mijn verbinding thuis, in theorie: 15 Mbit/sec downstream, en 1,5 Mbit/sec upstream. Gezien de beschikbaarheid van Docsis 3 bij de provider zal dat ongewijfeld binnenkort meer zijn.
Vraag ik me nu alleen af, gebruikte ik toen Opera al als browser? Of was het altijd nog prutsen met Netscape? Internet Explorer kan het niet geweest zijn; daar heb ik altijd een hekel aan gehad.
Vandaag installeerde ik de nieuwe versie Opera 10. Maar daar heb ik zelfs de alpha-versie van gebruikt, meer dan een jaar geleden al. Omdat Opera 9.6* problemen had met het afdrukken van sommige webpagina’s. Daarom alleen al. Dus wat nieuw lijkt, is ook weer een bestendiging van wat al was.
[x]#6165 fan dinsdag 1 september 2009 @ 18:35:37
mies op 2 september 2009 @ 09:44:26
“Maar blijkbaar doe ik weinig waarvoor de topsnelheid van een datastroom betekenis heeft.”
De topsnelheid zal er inderdaad niet zo toe doen, maar ik vraag me af wat er met je webervaring gebeurt als je je huidige bandbreedte kunstmatig op je toenmalige capaciteit zou begrenzen. Veel bandbreedte wordt onzichtbaar opgesoupeerd en websites doen veel meer dan tien jaar geleden. Dat in sommige opzichten de ervaring gelijk blijft, is mede omdat ze daarop ontworpen worden, niet omdat niets verandert.
Afijn, dit weet jij beter dan ik.