De langste dag

Zoals de Tour de France hoort bij de maand juli, zo wordt in juni in het weekend met de kortste nacht de 24 uren van Le Mans verreden. En terwijl ik normaal helemaal niets met gemotoriseerde sporten heb, is dat toch een evenement dat me ongemeen boeit.

Natuurlijk kent Le Mans het probleem van alle autosport; het team met het grootste budget heeft meestal de beste wagens. Maar er speelt bij deze wedstrijd nog zo veel meer mee.

Tactiek. Een uithoudingsproef eist een uitgekiende tactiek.

Het TV-programma Andere tijden sport wijdde gisteren ook een uitzending aan Le Mans [waarschuwing: video]. En zoals meestal op de Nederlandse televisie was voor de goedkoopste oplossing gekozen. Er kwamen zoals gebruikelijk vooral pratende hoofdjes in beeld. Twee winnaars heeft de geschiedenis van de wedstrijd opgeleverd, en beide kwamen aan het woord.

Ging het nog altijd maar drie zinnen over de tactiek.

Gijs van Lennep legde uit dat het van tevoren bijvoorbeeld een grote vraag was of de remmen twee keer of drie keer vervangen zouden worden tijdens de wedstrijd. Werd de keuze twee keer, dan moest er bij elke bocht eerder geremd worden, zodat er minder slijtage is. Werden de rondetijden wel langzamer, maar scheelde dat weer de tijd van éen heel lange pittstop.

Zo zijn er veel meer keuzes, die ik allemaal even interessant vind, maar geen kijker ooit krijgt uitgelegd.

Zocht ik gistermiddag na de wedstrijd — en goed, na alle wielrennen op TV — ook nog uit of Le Mans, de film van Steve McQueen, ergens online stond. Nog steeds gebiologeerd door al die rondjesrijdende auto’s, die op elk moment stuk kunnen gaan.

Goed, zo spectaculair als die lancering in 1999 wordt het zelden. Maar ook gisteren gingen er nog opvallend veel auto’s kapot in de laatste drie uur.


[x]#5954 fan maandag 15 juni 2009 @ 19:14:56


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden