Ynhâld fan ’e Alan Turing-side

© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved

 

Turing

Computerfabrikant Apple heeft een logo dat bestaat uit een gestyleerde appel met een hap eruit. Die hap zou ter ere van Alan Turing zijn, de man die in de jaren dertig de theoretische basis voor de huidige computer legde. Hij overleed in 1954 aan het eten van een met cyanide vergiftigde appel, en alleen zijn moeder geloofde dat het een ongeluk was.

turing_run.jpeg (16k file)

Ik heb veel over Turing gelezen en me altijd over éen ding verbaasd. Steeds weer dook de claim op dat hij zo’n goede hardloper zou zijn geweest, die aan de Olympische Spelen van Londen in 1948 had kunnen meedoen, als-ie zich daarop zou hebben geconcentreerd. Maar concreet werden de verhalen nooit. Tot eindelijk iemand de moeite nam na te gaan welke tijden Turing heeft gelopen. Volgens deze web-pagina was zijn record 2 uur 46,03 op de marathon, in een periode dat de Olympisch kampioen elf minuten sneller liep.

Dat is mij snel genoeg.


Quote of the Day | 0623

Turing was careless, Prof Copeland argues.

The electrolysis experiment was wired into the ceiling light socket.

On another occasion, an experiment had resulted in severe electric shocks.

And he was known for tasting chemicals to identify them.

Perhaps he had accidentally put his apple into a puddle of cyanide.

Or perhaps, more likely, he had accidentally inhaled cyanide vapours from the bubbling liquid.

‘Alan Turing: Inquest’s suicide verdict ‘not supportable”


Overwegingen | 0626

Dezer dagen wordt online vrij uitgebracht herdacht dat Alan Turing [1912 – 1954] honderd jaar geleden werd geboren. In het VK zijn er ook vele activiteiten. En dat is goed.

In de massamedia hier viel niet zo veel van dit jubileum te bespeuren. En ook dat is niet raar. De betekenis van Turing duiden zou te veel ruimte vragen. En dan nog blijft men waarschijnlijk hangen in de clichés.

Geniale codebreker, vader van enkele fundamentele ideeën over de computer, homoseksueel, tragisch einde.

Dan Dennett lichtte de betekenis van Turing’s kerngedachte waarschijnlijk het elegantst toe in dit artikel
Die kerngedachte luidt natuurlijk:

It is possible to invent a single machine which can be used to compute any computable sequence.

En een paar jaar terug was er die bekentenis van Turing’s Duitse tegenhanger, Gisbert Hasenjaegers. Die vermoedde dat de eerste atoombommen niet op Japan maar op Duitsland waren gegooid, als Turing en het team op Bletchley Park de oorlog niet bekort hadden door de Duitse Engima-codes te kraken.

Normaal ben ik niet zo van de ‘counter factual analysis’. Er kan heel wat misgaan als je erover nadenkt wat allemaal mis had kunnen gaan. Maar atoombom op ik noem maar Hamburg, of het Ruhr-gebied, had ongetwijfeld in Nederland ook zo zijn gevolgen gehad.

Merkwaardigste aan Turing is evenwel voor mij dat ik heel lang bezitterig over hem was. Dat anderen zijn grootheid niet zagen, of zelfs nooit van hem gehoord hadden, liet allereerst zien hoe dom zij waren. Terwijl ik toch had horen te weten dat de hele cultuur hier nog altijd doordrenkt is van minachting of angst voor technologie.