Reacties op: Hand van de dichter http://boeklog.info/2010/10/17/hand-van-de-dichter/ wat hij las, en of dit wat was Wed, 01 May 2019 03:49:19 +0000 hourly 1 Door: boeklog.infohttp://boeklog.info/2010/10/17/hand-van-de-dichter/comment-page-1/#comment-798 Sun, 17 Oct 2010 17:06:37 +0000 http://boeklog.info/?p=2629#comment-798 Het is altijd moeilijk de reputaties te beoordelen die iemand onder tijdgenoten heeft, als je zo veel later leeft. Maar Gomperts lijkt een grotere kans te hebben voort te leven door hoe W.F. Hermans op hem gescholden heeft, dan om enig andere reden.

Voor zo ver ik kan beoordelen, was het een keurige man, met goede manieren. En in een universitair milieu volstaat zoiets al gauw. Later werd hij ook nog beroemd van de TV. En zulke faam vertekent nog veel meer.

Hermans zei onder meer:

Ik heb eens een verhaal gehoord, dat Gomperts u tijdens de moeilijke periode van uw proces over Ik heb altijd gelijk, zijn oprechte steun heeft aangeboden. En dat u niet alleen die hulp van de hand sloeg, maar hem zelfs een korte handdruk tijdens het proces verder volstrekt negeerde. Wat bedoelt u met zo’n houding?

Die anekdote is in grote trekken juist. Maar dat is de moeilijkheid altijd in dit soort zaken. Gomperts is geen onaardige man, hij is redelijk goed gemanierd, maar als essayist, als criticus, vertolkt hij zó de stem van de betere amateur, die toch net niet weet waar het allemaal om gaat en dan de boot mist. En dat is nóg zo, maar dat is met die Leidse leerstoel altijd zo geweest. U weet dat ik Ter Braak niet zo hoog aansla, maar Gomperts is pertinent minder. Aan Gomperts hebben Lucebert en ik toen we begonnen nooit iets gehad. Slauerhoff heeft aan Ter Braak wèl wat gehad. Toen het eerste stuk van De tranen der acacia’s in Criterium verscheen, zeiden velen: Dat is pornografie, en Gomperts was één van die velen.

Ik geloof toch dat Gomperts ook De tranen goed heeft beoordeeld.

Ja, toen het als boek verscheen, merkte hij kennelijk dat anderen het goed vonden.

]]>
Door: Achille van den Brandenhttp://boeklog.info/2010/10/17/hand-van-de-dichter/comment-page-1/#comment-797 Sun, 17 Oct 2010 13:13:09 +0000 http://boeklog.info/?p=2629#comment-797 Hé, ik wist niet dat Gomperts ooit zo groot was. Zijn verzamelboek met ‘Intenties’ is hier favoriete toiletlectuur, bij wijze van moppentrommel. Niet omwille van zijn oordelen, maar vanwege de ongelooflijk kreupele zinnen waarin hij die oordelen neerschreef.

]]>